Management

Excretienormen lager dan voorgesteld

De nieuwe excretienormen voor geiten zijn vastgesteld. Ze zijn lager dan de normen die het ministerie van LNV in de zomer van 2019 voorstelde. Hiervoor zorgde met name het overleg dat LTO, De Groene Geit en vertegenwoordigers uit de mengvoerindustrie voerden met LNV.

Direct na het voorstel van het ministerie vorig jaar wilde LTO overleg over de totstandkoming van de voorgestelde normen. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat op basis van de input van de overlegpartijen de fosfaatnorm voor melkgeiten 4,7 kg wordt in plaats van de voorgestelde 5,2 kg per geit. De stikstofnorm daalt niet alleen ten opzichte van de voorgestelde 10,5 kg per geit, maar ook ten opzichte van wat de norm was (10,2); de stikstofnorm wordt nu 9,4 kg per geit.
Voor biologisch gehouden geiten gaan de stikstof- en fosfaat excretienormen naar 8,9 en 4,4 kg. Deze waren in het voorstel van het ministerie ook hoger. Ook voor de overige categorieën gaan de excretienormen omlaag.

Dichter bij praktijk

Volgens LTO komen hiermee de forfaitaire waardes dichter bij de praktijk te liggen. Bekijk de normen hier.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief