Gezondheid | Lammeren | Premium

Meer diergeneesmiddelen beschikbaar voor geiten

Het ministerie van LNV heeft een tijdelijke vrijstelling verleend voor het gebruik van een aantal diergeneesmiddelen bij geiten. Met de vrijstelling wordt het ook mogelijk om jonge bokjes die op een leeftijd van ongeveer 4 weken geslacht worden, de juiste behandeling te geven.

In Nederland zijn vrijwel geen diergeneesmiddelen toegelaten voor geiten. Om geiten toch te kunnen behandelen, worden bij deze dieren diergeneesmiddelen toegepast die zijn toegelaten voor andere diersoorten. Dat kan via de zogenoemde cascaderegeling.
Maar dieren die met die diergeneesmiddelen zijn behandeld én voor de voedselproductie zijn bestemd, mogen niet binnen vier weken worden geslacht vanwege de wachttermijn. Dit levert met name bij jonge geitenbokjes problemen op omdat die veelal rond de leeftijd van vier weken worden geslacht. Voor het vlees van geitenbokjes ouder dan vier weken is nauwelijks een afzetmarkt.
Het behandelen van een bokje had daarmee tot nu toe voor een geitenhouder veelal de consequentie dat de afzet in het geding komt. Om die reden kan besloten worden om zieke dieren niet te behandelen. Dit veroorzaakt vaak hogere sterfte en aantasting van het welzijn van deze jonge dieren.
Met de nieuwe vrijstellingsregeling kunnen dieren die op een leeftijd van ongeveer 4 weken geslacht worden toch de juiste behandeling krijgen binnen deze tijd. Zo wordt diergezondheid en dierenwelzijn gediend, aldus het ministerie van LNV.

Voorwaarden bij de vrijstelling

De vrijstelling wordt verleend onder een aantal voorwaarden. Zo moeten de diergeneesmiddelen worden verstrekt door een dierenarts of op recept van de dierenarts door een apotheker. En antibiotica mogen niet preventief worden toegepast.

De middelen

Voor de volgende middelen geldt de vrijstellingsregeling: Ampisol, Neomycine 50, Trisulmix Poudre (oraal), Trisulmix (injectie), Aspirine 50, Dexalone solution, Duphamox LA, Duphacycline LA, Borgal Oxytetracycline 10%, Dexadreson.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief