Gezondheid

‘Monitoring antibioticagebruik geiten noodzakelijk’

In de jaarrapportage 2019 wijst het expertpanel van de Autoriteit Diergeneesmiddelen SDA op de noodzaak van monitoring van antibioticumgebruik in de geitensector. Dat meldt AgriHolland.

Het panel vraagt de sector de monitoring van antibiotica als verplicht onderdeel in het kwaliteitssysteem op te nemen. De sector werkt inmiddels aan de invoering van een monitoringssysteem. Voor de meeste bedrijven worden de gebruiksgegevens al ingevoerd, maar omdat dieraantallen niet systematisch worden gemeld door veehouders kunnen de gegevens nog niet volgens de rekensystematiek van de SDa worden verwerkt.

Het expertpanel van de SDa adviseert de sector om zo snel mogelijk op beschikbare externe gegevensbronnen over te stappen met informatie over de dieraantallen per bedrijf. Een systematiek gebaseerd op zelf-gerapporteerde dieraantallen is te kwetsbaar. Verder kunnen veehouders op vrijwillige basis kiezen of ze aan antibioticummonitoring willen deelnemen als onderdeel van het geitenkwaliteitssysteem. (AgriHolland)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief