Gezondheid

Deelname aan programma tegen CL uitgesteld

Geitenhouders zouden per 1 juli 2020 deelnemer moeten zijn aan een programma tegen besmetting met Caseous lymphadenitis (CL), maar dit wordt uitgesteld.

Het programma maakt deel uit van het KwaliGeit protocol en is opgesteld door LTO en vastgesteld binnen het platform Melkgeitenhouderij.  Zowel GD als NSFO hebben aangegeven in aanmerking te willen komen voor een goedgekeurd programma en moeten kunnen laten zien dat ze aan het programma van eisen voldoen. Dit moet geborgd moeten worden via audits.

Het Platform melkgeitenhouderij zoekt nog naar een partij die de programma’s kan gaan auditen. Dat is waarschijnlijk niet gerealiseerd voor 1 juli. De Commissie Kwaliteit stelt voor om de CL bewaking nog niet te starten, tot zeker is welke partijen zijn goedgekeurd om het programma uit te voeren. De bewaking op CL zal dus pas van start gaan, een maand nadat geitenhouders zeker weten uit welke aanbieders ze kunnen kiezen voor wat betreft CL deelname. (Platform Melkgeitenhouderij / AgriHolland)

Oorzaak Caseous lymphadenitis

De CL-bacterie komt via beschadigingen van de huid of de slijmvliezen het dier binnen en nestelt zich in de regionale lymfklieren. Daar ontstaan abcessen die spontaan kunnen openbreken. Bij geiten komen de meeste abcessen voor in de lymfklieren van hals en kop. Een geit zonder inwendige abcessen vertoont geen andere klinische symptomen dan verdikking of abcedering van één of meer oppervlakkige lymfklieren. (Dierziekten-ABC Veearts.nl)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief