Algemeen

Fokcommissie Witte geiten brengt twee voorstellen in stemming

Het bestuur van de fokcommissie Witte geiten wil haar programma niet helemaal op laten schuiven door corona en brengt daarom twee voorstellen in stemming. Leden kregen begin augustus per post of mail de kans om te stemmen.

Het eerste voorstel heeft gevolgen voor de Europese Erkenning van het Witte ras. Tijdens de evaluatie in oktober 2019 met het NOG-bestuur en de fokcommissies bleek dat de hernieuwde aanvraag voor deze erkenning problemen geeft bij de rassen Wit, Toggenburger en Bont. Door fokkerijregels worden er dieren uitgesloten voor fokkerij en dat past volgens RVO ook niet in de doelstelling van zeldzame rassen.

Advies om de erkenning te blijven behouden is: JVR x JVR = JVR.

De huidige regel bij de Witte geiten is JVR x S = JVR. Om de status van de erkenning te behouden en export mogelijk te houden heeft de commissie besloten om over het voorstel JVR x JVR = JVR te stemmen. Er is dan bij een bok geen opname meer nodig om hem in te zetten voor de fokkerij. Bij aanname van het voorstel worden de levende dieren met terugwerkende kracht aangepast.

Tweede voorstel

Het tweede voorstel is om een boklam zonder bekende afstamming van bijvoorbeeld een melkbedrijf na opname te registreren met GA1 en de volgende generatie boklam met GA2. Beide dieren kunnen ingezet worden voor de fokkerij als ze een opnamerapport hebben en voldoen aan de kenmerken van het Witte ras. Het is daarbij wel belangrijk dat bloedvoering/raspercentage goed werkt in het stamboekprogramma ZooEasy (daar wordt hard aan gewerkt).

Bij aanname van het voorstel en een goedwerkend raspercentage gaat het voorstel met terugwerkende kracht in op 1 januari 2020.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief