Lammeren | Melken | Premium

Studiedag: beperkt melk voeren voor soepeler speenmoment

Lammeren beperkt melk voeren kan ervoor zorgen dat de speendip soepeler verloopt. Dat was het onderwerp van gesprek tijdens de studiedag van Geitenhouderij halverwege september. Hier waren ook beelden te zien van de eerste drinkautomaat die lammeren individueel en beperkt melk kan verstrekken.

Een pasgeboren lam is een kwetsbaar dier. De eerste dagen wil je die zo veel mogelijk goede kwaliteit melk geven. Maar vanaf een week of drie is maximale melkgift niet altijd meer de optimale melkgift, vertelde Henk van der Horst, opfokspecialist bij Denkavit. Een te vet lam krijgt over het algemeen een grotere speendip dan een lam dat niet vet is.
Hoewel onbeperkt melk verstrekken in de gehele melkperiode qua arbeid en investering een voordeliger methode is, is de diercontrole bij beperkt melk verstrekken aan de drinkautomaat beter, zijn de voerkosten veelal lager en verloopt het speenproces beter. Daar is zowel Van der Horst als ook Roy Maar, lammerspecialist bij Alpuro Breeding, van overtuigd.
Maar van beperkt melk voeren is nog niet alles bekend. “We zullen de ideale voercurve bijvoorbeeld nog moeten uitvinden”, aldus Van der Horst.
Verder blijft natuurlijk van belang dat een lam water op kan nemen en later ook brok en ruwvoer. Van der Horst: “De opname van 250 gram brok per dag blijft een goede norm om te weten of een lam eraan toe is om gespeend te worden.”

Natuurlijk

Volgens Maar is beperkt melk voeren in wezen niet zo bijzonder. “Het natuurlijk patroon van een geitlam dat bij de moeder blijft lopen is ook dat het lam uiteindelijk verstoten wordt en daardoor beperkt wordt in melk.”
Beperkt melk voeren kan op verschillende manieren – twee- of driemaal daags een melkgift, de afbouw beperkt of semi-beperkt – maar om dit in de praktijk goed te laten verlopen, zijn er een aantal basisvoorwaarden. Maar: “Als de lammeren minder melk krijgen, zullen ze meer energie uit brok moeten halen. Vers en schoon drinkwater is dan een must. Ook de drinktemperatuur en concentratie van de melk hebben invloed op het slagen. En… houd lammeren gretig. Zeker bij driemaal daags voeren.”
Verder tipt de lammerspecialist nog om met relatief kleine groepen lammeren te werken en de dieren zo min mogelijk te verplaatsen. “En zorg voor een werkbaar, bedrijfseigen melkschema. Maak het praktisch werkbaar.”

Individueel melk voeren

Urban levert een drinkautomaat waarin lammeren individueel worden herkend en volgens hun eigen curve een portie melk kunnen krijgen. De familie Reimert uit Mariënheem vertelde tijdens de studiedag in een video dat zij in het voorjaar van 2020 ervaring hebben opgedaan met dit systeem. Het bevalt hen goed. Ze zien gezonde lammeren, die makkelijk dooreten na het spenen. Afgelopen jaar groeiden de lammeren gemiddeld 200 gram per dag, de door veel specialisten aangehouden groeisnelheid. Ook bespaarden zij per lam ruim 3 kg melkpoeder, wat een behoorlijke besparing oplevert voor de biologische melkpoeder die zij verstrekken.
In een live interview tijdens de studiedag vertelde Erik Lambers die namens Breider Mechanisatie de Urban automaten verkoopt, dat het systeem zo’n 15.000 euro kost. Gerrit Aanstoot van Holm & Laue vertelde dat ook zij met een systeem bezig zijn waarmee lammeren individueel gevoerd kunnen worden.

Meten

Ward Arts en Tessa Pieffers van Agrifirm vertelden over het Goatstart project. Zij proberen uniforme lammeren op te fokken door op 5 momenten de gewichten te nemen. Zo ontstaan koppels lammeren met zeer weinig spreiding in gewicht, die niet vervetten, maar een gemiddeld hoger eindgewicht hebben.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
LammerenMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief