Fokkerij

Veel Witte en Bonte geiten thuis opgenomen

Voor de eerste keer in de geschiedenis organiseerden de fokcommissies Witte geiten en Bonte geiten stamboekopnames aan huis. Er waren twee dagen voor nodig en 5 koppels inspecteurs om in totaal 145 dieren (98 Wit en 47 Bont) op te nemen.

Hoewel er een vrijstelling is voor de opname van Bonte en Witte bokken in 2020, waren er 32 fokkers die dieren hadden opgegeven voor de opnamedagen. Zij vinden de opnamerapporten dus belangrijk. Er werd volgens een corona-proof protocol gewerkt. Voor een vlotte opname waren instructies voor de fokkers opgesteld, zoals bijvoorbeeld voor ieder dier het opnameformulier zelf uitprinten en de algemene gegevens alvast invullen.
Op zaterdag 11 juli 2020 namen inspecteurs Lieuwe Anema en Herman Hoekstra (in de middag werd die vervangen door Theo van der Meer) het uiterste noorden van het land voor hun rekening en Henk Bierhof en Renske Ponne-de Vries de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en het zuiden van Friesland. Op 12 september bezochten Lieuwe Anema en Theo van Herwerden de adressen in het noorden van het land, Herman Hoekstra en Renske Ponne-de Vries reden door het midden van het land en Henk Bierhof en Theo van der Meer bezochten Wit- en Bontfokkers in het zuiden.

Hoogste opnames

Na de twee opnamedagen zijn dit de hoogst opgenomen dieren:
Wit boklam: Gerko 230 van G.B.M. Koekkoek, Lemelerveld met AV 86

Witte bok: Hugo 5 v. O’dam van A. de Wild-van Maurik, Stampersgat met AV 89

Witte jaarling: Sarah 3 van A.E. Joustra, Tytsjerk met AV 88

Witte herkeuring: Nooro’s Roza 26 van H. Noordermeer, Heenvliet met AV 91

Bont boklam (gedeelde eerste plaats): Jelle van B.J. Visser, Hemrik met AV 86 en CB Olof van P. Dirven, Ulicoten met AV 86
Bonte bok: Driesprong Marinus van H. Boer-Woldijk, Bedum met AV 87

Bonte jaarling: Lieve Shiba 8 van P. Dirven, Ulicoten met AV 88

Bonte herkeuring: Gerda 241 van de Glindehof van Fam. Dominé, Nunspeet met AV 87

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief