Fokkerij

‘Fokkerij brengt de sjeu eraan’

Om hoog in de fokwaardelijsten te komen, moet je als geitenhouder extra aandacht hebben voor de fokkerij. Vakblad Geitenhouderij sprak met geitenhouders Harm en Ankie van der Veen-Meijer uit Makkum over hun bedrijf, de ‘perfecte geit’ en over hun goede prestaties op de lijst die Elda samenstelt.

Harm en Ankie vinden beiden fokkerij een mooie bezigheid “omdat je kunt zien waar je mee bezig bent en merkt dat het echt zin heeft”. Ze nemen ook samen beslissingen. Maar waar Harm toch wel heel graag naar een mooie geit toewerkt en vaak eerder een bok zou inzetten die uiers verbetert dan een bok die gehaltes verhoogt, hoeft de mooiste geit van Ankie niet per se een exterieurgeit te zijn. “Ik zie graag een actieve, gezonde geit. Een met uitstraling. Zo een die de emmer brokjes omgooit als je haar op de foto wilt zetten.”

Dit jaar staan er tien bokken en tien geiten van Harm en Ankie van der Veen-Meijer uit het Friese Makkum bij de eerste vijftig dieren op de fokwaardelijsten die Elda samenstelt. De dieren fân de Geitebreche komen de laatste drie jaar steeds hoger in die lijsten voor. Dat stemt de echtgenoten trots.

Benieuwd naar de bokkeuzes, de 1.000 kg vet en eiwit mijlpalen, de Jacoba’s en Ilse’s en de geit waar Harm en Ankie het meest trots op zijn? Je leest het in het augustus-nummer van vakblad Geitenhouderij.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief