Fokkerij | Magazine | Premium

Coronaproof Bonte geiten opnemen

Een afvaardiging van de NOG heeft een aantal geiten van Geitenboerderij en camping de Brömmels opgenomen in het stamboek. Coronaproof uiteraard.

Inspecteurs Henk Bierhof (tevens rasspecialist van de Bonte geiten) en Theo van der Meer bezochten op 13 september Lars Boers van Geitenboerderij en camping de Brömmels in de mooie Achterhoek, bij Winterswijk-Woold. Daar werd een thuiskeuring gehouden onder de coronaproof voorwaarden in het protocol dat de voorzitter van de fokcommissie Boergeiten onlangs opstelde, en waarvan de NOG en andere fokcommissies dankbaar gebruik hebben gemaakt. De opname verliep prima, met zelfs 92 punten voor de uier van een van de Bonte geiten van Boers.

Multifunctioneel

Boers is blij dat het nu weer goed loopt met gasten op de camping én met de verkoop van de geitenproducten van de Brömmels. In het begin van de coronatijd was het een maand uiterst stil, maar in mei trok het alweer een beetje aan en gelukkig liep het in september met het mooie weer naar tevredenheid.

Op de multifunctionele geitenboerderij zorgt Lars Boers voor de 150 Bonte geiten. 110 daarvan worden gemolken, en de melk wordt in de eigen kaasmakerij verwerkt. De overige dieren zijn dan de bokken en het jonge grut. De melkerij zit volgens Boers goed in de lift. “Vijf jaar geleden was het jaargemiddelde 850 kilogram melk, nu zitten de geiten gemiddeld op 150 kilogram meer. Dat komt door het gericht bezig zijn met fokkerij en selectie.” En daarom is het ook dat, ondanks de coronadispensatie van de fokgroep Bont, bij de Brömmels geiten en bokken per se dit jaar nog opgenomen moesten worden. Boers wil door de NOG vast laten leggen hoe de belangrijkste dieren qua exterieur presteren.

37 Bonte dieren

Boers had de regels van het protocol goed gelezen en de voorwaarden gerealiseerd om de geiten coronaveilig te kunnen opnemen. Hij had de verschillende documenten voorbereid en die waren aanwezig, de ruimte was geregeld en de geiten voorbereid. De eveneens gezonde inspecteurs Bierhof en Van der Meer konden vervolgens conform de regels van het protocol aan de gang met het opnemen van maar liefst 37 Bonte dieren. De meeste daarvan betroffen melkgeiten die voor de eerste keer geïnspecteerd werden, er was één geit voor een herkeuring en er waren een aantal bokken die Boers in wil zetten bij de geiten.

Verrassing

De kwaliteit van de dieren is, sinds Boers vijf jaar geleden aangenomen is voor de geiten en de fokkerij op de Brömmels, er fors op vooruitgegaan. Inspecteur Henk Bierhof die al jaren ervaring heeft met thuiskeuringen in het Woold, weet er alles van. “Toen we hier vijf jaar geleden voor het eerst kwamen, waren de meeste dieren niet eens inschrijvingswaardig. Destijds was met name de kleurstelling belangrijk om campinggasten te trekken, nu zien we hier echt goede Bonte geiten.” De adviezen destijds van Bierhof zijn goed opgevolgd. Dat werpt zijn vruchten af, blijkt uit de resultaten van de opnamedag. Twee dieren zijn opgenomen in de categorie voldoende, veertien dieren in goed en twintig dieren in zeer goed. Met als opvallende kenmerken dat ze vastgebouwd zijn, een strakke bovenbouw bezitten en goed in conditie zijn.

De grote verrassing kwam als laatste: de herkeuring van Vera van de Brömmels. Dit is een geit van uitmuntend type met zeer veel kracht, uitmuntende benen en dito uier zoals de inspecteurs niet vaak zien. Als 1-jarige werd Vera opgenomen met AV 87, type 85, ontwikkeling 84, benen 87, uier 89 en nu als 3-jarige luidden de cijfers: AV 90, type 91, ontwikkeling 88, benen 90, uier 92.

Tekst: Ivar ten Tuijnte

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief