Gezondheid

Gelderland houdt geitenstop in takt

De geitenstop in Gelderland blijft voorlopig gehandhaafd. Dat meldt Omroep Gelderland. Het onderzoek naar een mogelijke relatie tussen geitenhouderijen en een verhoogde kans op longontsteking is vertraagd. Dat knelt volgens de Gelderse politiek. Maar de voorzorg blijkt belangrijker.

Gelderland kent sinds 2017 een geitenstop. En dat blijft zo, totdat het onderzoek naar eventuele gezondheidsrisico’s een resultaat voortbrengt. Gedeputeerde Peter Drenth noemt de vertraging van het onderzoek, zo is te lezen op de site van Omroep Gelderland, een horrorscenario. De gehele Gelderse politiek vindt het knellen, omdat geitenhouders niet weten waar ze aan toe zijn. Maar, zo bleek tijdens de vergadering over dit onderwerp, de voorzorg van de geitenstop weegt volgens een meerderheid zwaarder.

Weinig patiënten

De vertraging in het onderzoek naar mogelijke gezondheidsrisico’s is te wijten aan een tekort aan patiënten. En dat zou dan weer kunnen komen door de coronapandemie. Er zijn nu gewoonweg weinig longontstekingen. Maar, zo meldde het RIVM eerder, dat wil nog niet zeggen dat geiten geen risico vormen voor de volksgezondheid.

Tot wanneer de geitenstop in Gelderland precies gaat gelden is niet duidelijk. Het wachten is op de eerste resultaten van VGO-III.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief