Gezondheid | Lammeren

Lamsignalen herkennen

Geitenspecialist Antsje Meekma gaf vandaag praktische tips over het herkennen van lamsignalen aan geïnteresseerde geitenhouders. Op het bedrijf van de familie Drost in Lunteren organiseerde Gebrs. Fuite B.V. vandaag een studiedag speciaal gericht op de geitenhouderij. Een gezond lam gebruikt haar voer efficiënt en heeft de grootste kans op het behalen van haar genetisch potentieel.

Centraal in het verhaal van Meekma stond hoe een geitenhouder lammeren kan herkennen die extra aandacht nodig hebben. Daarbij gaf zij de tip om eerst naar het gehele koppel te kijken. Zijn de dieren mooi verspreid over de stal of liggen ze op bepaalde plekken bij elkaar. Controleer daarna apart de hokken en signaleer of er bepaalde lammeren opvallen. Als laatste worden deze individuele dieren bekeken. Om de oorzaak van het probleem te vinden is het vaak noodzakelijk om weer uit te zoomen naar de gehele stal. Er kan bijvoorbeeld een probleem met de ventilatie zijn.

Herkenningspunten

Bij de beoordeling van de gezondheid van lammeren zijn de volgende acht punten belangrijk: Kop, temperatuur, achterhand, buik en pens, poten, houding en voorkomen, haarkleed en ademhaling. Lammeren hebben een gemiddelde temperatuur van 38,5 tot 40 graden met een glanzend, niet beschadigd haarkleed. De achterhand is schoon en de mest stevig. De buik moet gevuld zijn, de poten stevig en droog. Lammeren zijn van nature speels en reactief, niet sloom of weg van de groep. Ook is de ademhaling regelmatig, staan de oren alert en de ogen helder.

Groei

Als de lammeren geen warme, droge omgeving hebben en tekenen van ziekte vertonen, is de groei het eerste dat verdwijnt. Een gezond dier besteedt eerst aandacht aan zijn lichaamsonderhoud, daarna gaat er energie naar de warmtevoorziening. Als derde gaat zij aan de slag met de bestrijding van ziektes en het laatste stukje energie wordt gebruikt voor groei. Als het lam veel kracht moet leveren voor het herstellen van een ziekte, blijft er weinig energie over voor groei. Zieke dieren blijven daarom vaak achter in de toename van lichaamsgewicht. Herkenning van de signalen in een vroeg stadium is van groot belang, omdat de behandeling dan vroegtijdig kan worden gestart en verliezen beperkt blijven.

Klimaat

Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij lammeren, zijn longproblemen. Meekma ging daarom nog even extra in op het klimaat in de stal. De temperatuur dient tussen de 15 en 25 graden te liggen, met een verschil in temperatuur tussen dag en nacht van maximaal 3 graden. De luchtvochtigheid in de stal kan het best rond 70 procent liggen. De ventilatiecapaciteit dient tussen 0,25 en 1 kubieke meter per kilogram lichaamsgewicht te behalen. “Bouw je nieuw, zorg dan voor voldoende luchtcapaciteit. Ik zie dat nog wel eens mis gaan. Soms blijven de lammeren net iets langer in de opfokstal of komen er net iets meer in dan de bedoeling is. Een ruime ventilatiecapaciteit is aan te raden.”

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief