Algemeen

Veeboeren voelen zich onbegrepen

Veeboeren voelen zich onbegrepen en in een hoekje geduwd. Ze vinden dat de agrarische sector ten opzichte van de industrie en luchtvaart onevenredig zwaar wordt gestraft. In de overheid hebben ze dan ook helemaal geen vertrouwen meer. Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research deed in opdracht van de Volkskrant. Er is een steekproef gehouden onder bijna duizend veeboeren en tweeduizend consumenten.

Veeboeren zien de overheid als onbetrouwbaar en besluiteloos. 69 procent van de ondervraagden zou bij een nieuwe verkiezing op de BoerBurgerBeweging stemmen. De SGP zou met acht procent de tweede partij worden. De meeste steun ervaren veehouders uit de markt, hieronder vallen bijvoorbeeld voerleveranciers, melkfabrieken, maar ook de consumenten. Aan actiegroepen als Farmers Defence Force en Agractie wordt relatief minder belang gehecht, maar toch wordt het ervaren als steun in de rug. Een rundveehouder: “Dankzij FDF en Agractie komt er tenminste discussie op gang, ze staan vierkant achter de boeren.”

Zorgen over stikstof

Waar 50 procent van de ondervraagde consumenten belang hechtte aan een inkrimping van de veestapel, was slecht 12 procent van de veehouders het hiermee eens. Volgens I&O Research is dit te verklaren doordat zij de stikstofproblematiek als veel minder ernstig inschatten dan de rest van Nederland. Slechts 25 procent van de veeboeren maakt zich er zorgen over, terwijl 67 procent van de ondervraagde consumenten zich hier druk om maakt.

Ook legde I&O Research burgers een aantal vragen voor over de agrarische sector. Het ging hierbij over de vraag welk aandeel van het Nederlands grondgebied wordt bezet door landbouw, hoeveel boerenbedrijven er zijn in Nederland, hoeveel mensen er in werken en wat de bijdrage van de landbouw is aan de Nederlandse economie (BBP). Het blijkt dat een groot deel van de consumenten hier weinig idee van heeft.

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief