Wetgeving en regels

PvdD vreest voor groei geitenhouderij, minister wijst op geitenstop

De Partij voor de Dieren vreest voor een behoorlijke groei van het aantal geiten in de provincie Noord-Brabant tot 2030. Volgens minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid kan het aantal geiten nog maar beperkt uitbreiden vanwege de door de provincie ingestelde geitenstop.

In het ‘Brabants beleidskader landbouw en voedsel 2030‘ wordt de verwachting uitgesproken dat het aantal geiten in Noord-Brabant tot 2030 zal groeien met 29 procent naar 235.000 dieren en daarna nog verder zal toenemen. Groei kan echter alleen voor zover de bestaande stallen daartoe mogelijkheden bieden, schrijft minister Ernst Kuipers mede namens minister Henk Staghouwer in antwoorden op vragen van PvdD-Kamerleden Eva van Esch en Leonie Vestering. “Het betreft dus latente vergunningsruimte. Vanwege het moratorium in Noord-Brabant is nieuwvestiging of het uitbreiden van bestaande stallen niet mogelijk, ook als de houder nog ruimte heeft voor extra dieren op zijn milieuvergunning.”

‘Extra gezondheidsrisico’s’

De twee Kamerleden denken dat door de verwachte groei van bijna 30 procent van het aantal geiten in Noord-Brabant een groot aantal mensen te maken zal krijgen met extra gezondheidsrisico’s. Volgens Kuipers is het nog de vraag of een groter aantal geiten een hoger risico met zich meebrengt, omdat de oorzaak van het verhoogde risico op longontsteking bij omwonenden van geitenhouderijen nog niet is vastgesteld; daarvoor loopt het VGO-onderzoek nog. Daarnaast zal in Brabant het aantal mensen dat dichtbij een geitenhouderij woont niet toenemen, omdat er geen nieuwe stallen worden gebouwd vanwege de geitenstop. “Het aantal geiten kan alleen in bestaande stallen beperkt toenemen op basis van de ruimte in bestaande vergunningen.”

Voorlopig geen landelijke maatregelen

De PvdD is van mening dat provinciale maatregelen zoals de geitenstop onvoldoende zijn om de volksgezondheid te beschermen. Kuipers wijst erop dat het kabinet de provinciale maatregelen ondersteunt. Pas als  het duidelijk is waardoor de extra longontstekingen worden veroorzaakt bij mensen die in de nabijheid van een geitenhouderij wonen, wil het kabinet kijken naar gerichte landelijke maatregelen. Het totale VGO-III programma wordt naar verwachting eind 2024 afgerond.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief