Algemeen

‘Moratorium geitenhouderij is provinciale zaak’

Het besluit voor een landelijke geitenstop, opgelegd vanuit Den Haag, is als het aan minister Staghouwer van LNV ligt uitgesloten. “Het instellen, opheffen of verlengen van moratoria voor geitenhouderijen ligt op het bordje van de provincie”.

Zo luidt het antwoord dat Staghouwer gaf op vragen van de Eerste Kamerfracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De fracties willen dat Staghouder uit voorzorg nieuwe geitenhouderijen en uitbreidingen op minder dan 500 meter van woningen verbiedt. Zo is te lezen op binnenlandbestuur.nl.

Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Onderzoek naar effecten van veehouderijen op de gezondheid van omwonenden loopt al sinds 2009. ‘Een van de consistente signalen is dat de kans op een longontsteking hoger is bij omwonenden van geitenbedrijven’, zo schrijft Staghouwer aan de Kamer. Daarom heeft een aantal provincies afgelopen jaren een geitenstop ingesteld.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren wilden weten hoe de regering de zorgplicht naar omwonenden ziet. Staghouder: ‘De overheid vult haar zorgplicht in door te laten onderzoeken waar het verband tussen geitenhouderijen en de verhoogde kans op longontsteking vandaan komt zodat gerichte, effectieve en proportionele risico reducerende maatregelen genomen kunnen worden om dat risico te verminderen.’ Een geitenstop instellen is een zaak die volgens de minister primair bij de provincies ligt. Staghouwer wijst erop dat hij gedeputeerde staten van de provincies waar nu nog geen geitenstop is ingesteld heeft gevraagd om dat in overweging te nemen.

Nationaal niveau

Verder ingrijpen wijst Staghouwer dus van de hand. ‘Zolang de oorzaak van het verhoogde risico op longontsteking van omwonenden van geitenhouderijen niet is vastgesteld, is het niet duidelijk of, en zo ja welke, maatregelen op nationaal niveau van het Rijk effectief en nodig zijn in aanvulling op de bestaande voorzorgsmaatregelen van de betrokken provincies.’ (Binnenlands Bestuur)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief