Gezondheid

Beoogd aantal patiënten voor VGO-onderzoek niet gehaald

Voor de patiëntenstudie binnen het VGO-III-onderzoek zijn nog maar 50 patiënten met longontsteking gevonden, terwijl het beoogde aantal voor het eind van dit jaar 800 is. Dat kan gevolgen hebben voor de conclusies in de totale eindrapportage van VGO-III, schrijft minister Staghouwer van LNV in een brief aan de Tweede Kamer.

De patiëntenstudie, waarbij onder patiënten die met een longontsteking bij de huisarts komen wordt onderzocht welke ziekteverwekker de longontsteking heeft veroorzaakt, is een van de drie onderzoeken die nog lopen binnen het onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) III. Met de onderzoeken wordt gezocht naar de oorzaak van het eerder aangetoonde verband tussen het wonen in de nabijheid van een geitenhouderij en een verhoogd risico op het oplopen van een longontsteking.

Weerstand tegen swabs

De coronapandemie bemoeilijkte de patiëntenstudie doordat er in heel Nederland veel minder patiënten met longontsteking waren en omdat het onderzoek een tijd niet kon doorgaan door de coronamaatregelen. Maar ook nu de pandemie voorbij is, kunnen er voor de studie onvoldoende patiënten met longontsteking worden gevonden. Dat komt volgens minister Staghouwer onder andere doordat er nog steeds minder mensen met longontsteking bij de huisarts komen dan voor de coronapandemie. Daarnaast is er meer weerstand bij patiënten om mee te doen, met name tegen het afnemen van (nog meer) keel- of neusswabs voor onderzoek, naast de swabs die al werden afgenomen voor coronatesten.

‘Minder zekerheid over verwekkers longontsteking’

De onderzoekers hebben gekeken of ze patiënten kunnen vinden via bijvoorbeeld ziekenhuizen, huisartsenposten en teststraten, maar deze opties bleken niet uitvoerbaar of zouden geen bruikbare (vergelijkbare) data opleveren. Naar schatting zijn er aan het eind van dit jaar 100 tot 150 deelnemers voor de studie gevonden. “Omdat het beoogde aantal van 800 patiënten niet wordt gehaald, is met (nog) minder zekerheid vast te stellen of er verschillende verwekkers van longontsteking zijn bij mensen die dichtbij en verder weg van een geitenhouderij wonen”, aldus de minister. “Het is op dit moment nog niet duidelijk wat voor gevolgen dat zou kunnen hebben voor de conclusies in de totale eindrapportage van VGO-III.” Die eindrapportage komt eind 2024.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief