Fokkerij

Subsidie voor zeldzame rassen

Deze week is de betalingsregeling voor het houden van zeldzame Nederlandse landbouwhuisdierrassen bekendgemaakt. Houders die vanaf de peildatum 1 januari 2023 10 of meer Nederlandse Bonte geiten, Nederlandse Landgeiten, Nederlandse Toggenburger geiten en/of Nederlandse Witte geiten houden, kunnen voor steun in aanmerking komen.

Daarnaast kunnen houders van enkele zeldzame Nederlandse runder- en schapenrassen steun aanvragen. Actieve landbouwers die raszuivere geiten hebben van genoemde rassen kunnen betaling aanvragen als zij tenminste 1,5 grootvee-eenheden houden. Dit aantal is te berekenen door het aantal geiten van 6 maanden en ouder te vermenigvuldigen met 0,15. RVO berekent het aantal grootvee-eenheden (GVE) aan de hand van 4 peildata: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober van het aanvraag jaar.

Via RVO

De dieren dienen als zeldzaam gelabeld te zijn (gevlagd) in het I&R-systeem. Op die manier zijn de houders van deze dieren bij RVO.nl bekend en ontvangen zij een grotendeels ingevuld aanvraagformulier. Houders kunnen zich aanmelden voor de subsidie in de Gecombineerde opgave (1 maart tot en met 15 mei 2023). Tussen 15 oktober en 30 november moet er een definitieve aanvraag voor de subsidie gebeuren.
De steun wordt eenmaal per jaar verstrekt voor maximaal 100 grootvee-eenheden runderen, schapen en geiten per houder. De steun bedraagt maximaal € 200,– per jaar per GVE. Afhankelijk van het aantal aangevraagde dieren binnen het totale budget, kan de subsidie per dier lager worden.

Genetische biodiversiteit

Deze subsidie is een compensatie voor lagere opbrengsten van de zeldzame landbouwhuisdierrassen en maakt zo het houden van deze dieren aantrekkelijker. Daarmee blijft de genetische biodiversiteit en het gebruik van deze oorspronkelijke Nederlandse landbouwhuisdierrassen behouden.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief