Magazine | Management | Premium

Instrooien zonder er zelf bij te zijn

Het Python Loading System van fabrikant Strocon zorgt ervoor dat een strobaal volledig geautomatiseerd uit de voorraad gehaald wordt, dat touwtjes worden verwijderd en dat de baal op de stroverdeler gezet wordt – klaar om de pot te voorzien van een vers laagje stro.

De stroverdeler Python Spreader moet standaard met een voorlader of shovel worden geladen. Maar fabrikant Strocon bedacht een manier om het instrooien volledig te automatiseren. Met het Python Loading System wordt de stroverdeler geladen, waardoor deze op elk gewenst moment – vooraf ingesteld of handmatig te starten – de stal kan voorzien van een laag stro.Het laadsysteem bestaat uit een stalen constructie aan een rail die met behulp van ingeprogrammeerde routes en sensoren zijn weg vindt in de voorraad. Die voorraad kan tot wel 90 balen groot zijn. Bij de familie Schepers in het Gelderse Laren bestaat de voorraad uit 44 balen, genoeg voor ongeveer twee weken.

Snijmessen zijn gebogen

Het frame zoekt de strobaal die ‘aan de beurt’ is in de voorraad en draait haken in de baal om deze op te tillen. Sjoerd Harbers van Strocon legt uit: “Op de vloer zijn vakken getekend en de veehouder plaatst de balen in die vakken. In het systeem wordt de voorraad ingegeven en daarna kan de PLS alles automatisch uitvoeren.” Als de strobaal goed op de stroverdeler ligt, zakt het snijmes in de baal om de touwen door te snijden. Deze messen zijn gebogen en langer op de plek waar ze de randen van de baal raken, zodat ook touwen die dieper in de baal zitten, worden gesneden. Een soort grijparm verzamelt de touwen en legt ze in de touwoproller, vervolgens worden de touwen opgerold en uiteindelijk op een vaste positie gelost. “Daar kun je een container of iets onder zetten zodat je ze niet zelf meer van de grond hoeft te rapen”, zegt geitenhouder Jordy Schepers. Dan is de strobaal klaar om gestrooid te worden in de stal. De Python Spreader maakt aan een rail zijn rondje door de stal. Door verschillende pulsen aan de rail te bevestigen kun je ingeven dat de strooier op een bepaalde plek dikker moet strooien. De twee strooischijven op de stroverdeler kunnen afzonderlijk worden ingesteld.Het Python Loading Systeem wordt bediend via een touchscreen op de besturingskast, maar kan ook op mobiele apparaten worden overgenomen.

Elk moment van de dag

De geitenhouder is tevreden over de werking van het laadsysteem. “Ik zie het liefst regelmatig een dun laagje vers stro in de stal, en dit systeem zorgt daarvoor zonder dat ik er zelf bij hoef te zijn”, aldus Schepers. “Elk moment van de dag kan de Python Spreader starten. Als ik hem zelf zou laden, moet ik telkens zelf zorgen dat de machine gevuld is. Nu doet de PLS dat automatisch. Eén keer per twee weken vul ik de voorraad en verder is er niks geen werk meer aan het instrooien van de complete stal.”

Het frame van het laadsysteem brengt de baal naar de stroverdeler.

De grijparm verzamelt de touwen en legt ze in de touwoproller.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief