Gezondheid | Wetgeving en regels

Geitenhouder krijgt 10.000 euro boete van NVWA

Een geitenhouder heeft 10.000 euro boete gekregen van de NVWA. Volgens een woordvoerder van de NVWA heeft de geitenhouder zich schuldig gemaakt aan meerdere overtredingen bij één geit en is de boete daarom zo hoog. Een van de overtredingen betreft het aanbieden van de geit aan de slacht binnen de wachttijd die geldt voor het middel Carprofen, een NSAID (pijnstiller met ontstekingsremmende werking).

Carprofen is niet bedoeld voor gebruik bij geiten, maar in bepaalde situaties is dit toch toegestaan (volgens de cascaderegeling). De MRL (maximale resudu-limiet) is in die situatie niet van toepassing, maar er geldt wel een wachttijd. Uit de administratie van de veehouder bleek dat het dier binnen de wachttijd was aangeboden voor de slacht, aldus de NVWA.

Om welke andere overtredingen het gaat, is niet bekend. “Daar doen we verder geen uitspraken over”, aldus de NVWA-woordvoerder. “De houder kan bezwaar indienen tegen de hoogte van de boete.”

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief