Management | Voeren

Melkproductie 2022 geitenhouders ABZ nagenoeg gelijk aan 2021

Geitenhouders die voeren van ABZ produceerden in 2022 gemiddeld 1.228 kg meetmelk per geit per jaar met 91,5 kg vet + eiwit. Dit resultaat bleef nagenoeg gelijk aan een jaar eerder (1.229 kg melk en 91,9 kg vet en eiwit), in 2020 en 2019 lag zowel de melk- als de vet en eiwitproductie hoger. Dat blijkt uit een bericht van de coöperatie.

Meer ruwvoer

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne stond het jaar 2022 in het teken van sterk gestegen mengvoerprijzen. Hierdoor ging er nog meer aandacht uit naar meer melk uit ruwvoer, zegt ABZ. Het krachtvoerverbruik per 100 kg melk is in 2022 gezakt met ruim 5 kg per 100 kg meetmelk naar gemiddeld 64,5 kg. Met het verlagen van de krachtvoergift per geit is de kg vet en eiwitproductie per geit per jaar met 91,5 kg bijna gelijk gebleven met het jaar ervoor.

Voersaldo per geit daalde

Het berekende voersaldo bestaat uit melkopbrengsten – krachtvoerkosten/kosten van bijproducten en berekende ruwvoerkosten. Afgelopen jaar is het voersaldo van geitenhouders van ABZ per geit per jaar gedaald met € 38,- per geit tot € 536,-. Bij hogere melkprijzen maken de kg vet plus eiwit het verschil in voersaldo, aldus ABZ. De iets hogere melkprijs heeft echter de sterk gestegen mengvoerprijzen in 2022 niet goed kunnen maken. De vooruitzichten voor 2023 zien er een stuk gunstiger uit. De coöperatie laat weten dat de gemiddelde mengvoerprijs over 2023 een stuk lager zal uitvallen dan die over 2022.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
ManagementVoeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief