Achtergrond

‘Punten van aandacht bij aanschaf accu’

Er zijn een aantal punten om vooraf te checken als je een accu aanschaft die de door jou opgewekte energie kan opslaan. Dat was een belangrijke boodschap van Nick Waltmans, spreker tijdens de drukbezochte studiedag Melken voor Morgen Geitenhouderij afgelopen donderdag.

 

Waltmans richtte in 2013 adviesbedrijf Full Power Support op. In zijn presentatie blikte hij even terug op dit jaar waarin een record aan negatieve stroomprijs werd neergezet. “Dat betekent dat je betaalt om je stroom op het net te zetten. Om dat te voorkomen kun je op die momenten je levering uitzetten. Dat kun je zelf doen door de stekker eruit te trekken, maar het nadeel is dat je daar vaak te laat mee bent of je vergeet hem weer op tijd aan te zetten.” Een andere optie om er een kastje tussen te laten plaatsen waar een abonnement bij hoort dat dan regelt dat de levering wordt uitgezet. “Maar dat kost veel geld. Het is goedkoper om de omvormers op afstand uit te laten zetten,” weet Waltmans.

Congestie

Het probleem van netcongestie noemde Waltmans ook. “Op veel plekken  betekent dit dat je tot 2027 of 2028 moet wachten tot je een aansluiting op het net krijgt. Wil je stroom gaan leveren, neem dan eerst contact op met je netbeheerder om te vragen of en wanneer je kunt terugleveren.”

Aandachtspunten bij accu

Voor kleinverbruikers (tot 3 x 80 ampere) adviseert Waltmans om niet aan een accu te beginnen, zolang  salderen nog bestaat. “Want in dat geval is salderen eigenlijk je accu”, zegt hij. “Je wilt een accu ook inzetten als je hem hebt. Zorg er dan voor dat je die ook aan de afnamekant op een hoger niveau zet, zodat je in de winter stroom van het net kunt halen als je het nodig hebt.”

Nog iets: check op voorhand of er in jouw gemeente een vergunning nodig is voor het plaatsen van een accu. En kijk ook naar je verzekering. Sommige verzekeringen vragen dat een accu op wel 30 meter van gebouwen staat. “Dat betekent dat de accu soms op plekken moet komen waar je die niet wilt hebben, of dat hij zelfs buiten het bouwblok valt.”

Verder zijn er 7 deelmarkten waar je een accu op terug kunt verdienen. Waltmans vindt dat je eigenlijk alle 7 moet kunnen aanvinken, en dan moet je nog enig geluk hebben. “Kun je niet aan alle 7 deelmarkten voldoen, dan zul je een accu niet of nauwelijks terugverdienen.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Achtergrond
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief