Algemeen

Ook in 2024 mogelijkheid tot subsidie voor zeldzame huisdierrassen

Ook in 2024 kunnen houders van raszuivere zeldzame Nederlandse geitenrassen die hun dieren geregistreerd hebben in een door RVO erkend stamboek in aanmerking komen voor een subsidie uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat meldt de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). Het gaat om een vergoeding van maximaal 200 euro per groot vee eenheid (GVE).

Bij geiten en schapen is er een minimum van 1,5 GVE om deel te kunnen nemen. Deze tellen per dier vanaf een leeftijd van 6 maanden mee voor 0,15 GVE. Dierhouders komen in aanmerking als ze geregistreerd staan als deelnemer aan het Paraplubestand dat wordt beheerd door de SZH.

Het aantal GVE wordt berekend aan de hand van vier peildata in het aanvraagjaar: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Het enige dat de veehouder voor de peiling hoeft te doen is zorgen dat de dieren als zeldzaam staan geregistreerd in het I&R systeem. Opgave voor deelname gebeurt via de Gecombineerde Opgave van het ministerie van LNV.

Net als dit jaar staan voor 2024 op de lijst van het RVO de volgende geitenrassen: de Nederlandse Bonte geit, de Nederlandse Landgeit, de Nederlandse Toggenburger en de Nederlandse Witte/Saanen geit,

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief