Gezondheid

Melkgeitenhouderij duurzamer geworden in 2022

De Nederlandse melkgeitenhouderij is duurzamer geworden in 2022. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Duurzame geitenzuivelketen van Platform Melkgeitenhouderij.

Aan de Duurzame geitenzuivelketen deden in 2022 357 geitenhouders mee. Zij leveren samen 93 procent van alle Nederlandse geitenmelk. In de keten werken de bedrijven aan verschillende thema’s waaronder diergezondheid, energie en klimaat. In het programma kan een bedrijf maximaal 245 punten halen. Uit het rapport van Platform Melkgeitenhouderij blijkt dat de gemiddelde score in 2022 135 punten was. Dat is 12 punten hoger ten opzichte van 2021.

In totaal zijn er 155 melkgeitenbedrijven die duurzame energie opwekken in de vorm van zonne-energie en  op 6 van deze bedrijven wordt ook windenergie opgewekt. De gemiddelde levensduur van melkgeiten in 2022 is iets gestegen ten opzichte van voorgaande jaren en bedraagt nu 4,58 jaar. In 2022 waren er 298 bedrijven die gegevens over hun antibioticagebruik deelden met hun zuivelonderneming via het systeem MediGeit. Op deze bedrijven lag het gemiddelde aan dierdagdoseringen op 1,30. Op 56 procent van de bedrijven blijft meer de helft van de geboren bokjes minimaal 21 dagen op het bedrijf.

Platform Melkgeitenhouderij / AgriHolland

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief