Gezondheid

Zuid-Afrikaans blauwtong vaccin opnieuw afgekeurd

Het Zuid-Afrikaanse Blu-Vax-vaccin tegen blauwtong is opnieuw afgekeurd voor gebruik in Nederland. Dat meldt demissionair minister Adema van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Dierenarts en NSFO-directeur Reinard Everts noemt het een ‘gedurfde afweging’ van de minister.

In januari werd het vaccin veilig verklaard door het Belgische nationale onderzoeksinstituut Scienscano. Toch adviseren het Bureau Diergeneesmiddelen en het College toelating diergeneesmiddelen om het vaccin niet in gebruik te nemen. De reden hiervoor zijn onzekerheden over de veiligheidsrisico’s en de effectiviteit en het gebrek aan een Good Manufacturing Practice-accreditatie. Demissionair minister Adema geeft daarom op basis van de adviezen op dit moment geen toestemming om het vaccin in Nederland in te zetten tegen blauwtong. Adema hoopt dat het vaccin waar in Nederland aan gewerkt wordt voor de zomer klaar is.

Veiligheid zwaarder wegen

“Ik vind het toch wel een gedurfde afweging om te zeggen: we denken dat de effectiviteit van het Zuid-Afrikaans vaccin gering is en dan laten we de veiligheidsaspecten zwaarder wegen”, zegt dierenarts en NSFO-directeur Reinard Everts over de beslissing.

Knutten, die het virus verspreiden, zijn ongeveer vanaf april aanwezig, maar door het zachte weer zou dit ook eerder kunnen zijn. Het virus kan dus ver voor de zomer al opnieuw verspreid worden, met waarschijnlijk grote gevolgen voor de Nederlandse veehouderij. “Voor de effectiviteit wordt, in mijn beleving, alleen gekeken naar de antilichamenrespons die je dan in het bloed kan meten. Maar voor ons, in de sector, is het nu het belangrijkste dat we geen sterfte hebben”, zegt Everts. Een minder effectief vaccin zou mogelijk de tijd geven om te wachten op een beter vaccin. “Die mogelijkheid wordt de sector nu toch wel ontnomen.”

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief