Kennispartnerbericht van Hipra

Plan van aanpak om verwerpers bij uw melkgeiten te voorkomen

Abortus onder melkgeiten kan ernstige gevolgen hebben voor het bedrijf. Het uitblijven van nieuwe lammeren voor opfok en de verminderde productie bij vroeg lammerende of aborterende geiten kunnen de bedrijfsresultaten aantasten.

Wat te doen bij verwerpende geiten?

Het is cruciaal om de oorzaak van de abortus te achterhalen. Raadpleeg altijd uw eigen dierenarts wanneer meerdere geiten te vroeg lammeren of lammeren met problemen of afwijkingen krijgen. Het insturen van vers verworpen vruchten voor onderzoek is aan te raden, inclusief de nageboorte, omdat hierin vaak de veroorzakende kiem te vinden is. Bewaar deze monsters gekoeld maar vermijd invriezen. Daarnaast moeten verwerpende dieren worden geïsoleerd om verdere verspreiding te voorkomen. Contact met het materiaal van verwerpende geiten moet worden vermeden, vooral voor zwangere vrouwen, omdat de ziekteverwekkers ook gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Een toename in abortusgevallen op een bedrijf moet tevens worden gemeld bij de NVWA.

Chlamydia abortus bij geiten

Een veelvoorkomende oorzaak van abortus bij kleine herkauwers is Chlamydia abortus. Deze bacterie veroorzaakt abortus in het laatste trimester van de dracht, zonder dat het moederdier ziek wordt. Tot wel 50% van de aanwezige dieren kan aborteren als gevolg van deze bacterie. Zelfs geïnfecteerde dieren die niet aborteren kunnen de bacterie verspreiden tijdens het aflammeren. Diagnostiek van Chlamydia abortus kan worden uitgevoerd met keelswabs bij geaborteerde lammeren of vaginale swabs bij de moederdieren, of via bloedonderzoek op afweerstoffen. Uw dierenarts kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het opstellen van een bedrijfsspecifiek plan van aanpak.

Voor vragen over abortus bij melkgeiten of het opstellen van een plan van aanpak, neem contact op met een van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Niels Groot Nibbelink (Zuid Nederland) 06-8100 2036, Anne-Miek Timmermans (Midden Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (Noord-West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Noord-Oost Nederland) 06-2046 9304. 

Hipra
Over Hipra
HIPRA is een veterinair pharmaceutisch bedrijf dat zich toegelegd heeft op het onderzoek, de productie en het op de markt brengen van producten voor Animal Health. Het familiebedrijf HIPRA is opgericht in 1954 een heeft het hoofdkantoor in Amer (ten Noorden van Barcelona) in Spanje.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief