Fokkerij

Kleinste melkgeitenras nu ook in het Verenigd Koninkrijk dankzij IVF

Door het gebruik van IVF is op 14 maart 2024 de eerste Nigeriaanse dwerggeit in het Verenigd Koninkrijk geboren. Het kleine bokje heeft een boergeit als moeder.

De Nigeriaanse dwerggeit hoort tot de groep van West-Afrikaanse dwerggeiten en staat bekend als de kleinste melkgeit ter wereld. Ze zouden tot 2 liter melk per dag kunnen geven, met een behoorlijk hoog vetgehalte van wel 6 tot 10 procent. Ze worden eigenlijk alleen gehouden in West-Afrika, de Verenigde Staten en Australië. Daarom was het gebruiken van bevroren embryo’s de enige manier om het ras naar het Verenigd Koninkrijk te halen. De embryo’s werden na anderhalf jaar plannen en veel papierwerk in juli 2023 overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk. Op 25 oktober werden ze ingebracht bij zes boergeiten.

Het initiatief om de Nigeriaanse dwerggeit naar het Verenigd Koninkrijk te halen kwam van Stacey en Steven Briggs, eigenaren van Windmill Farm Park in Leicestershire. Het echtpaar heeft een liefde voor bijzondere rassen en houdt dertig zeldzame en inheemse rassen van verschillende diersoorten op hun park.

Goede melk

Het pasgeboren bokje is op dit moment 22 cm groot en de verwachting is dat hij zal groeien tot een schofthoogte van maximaal 60 cm. Ter vergelijking: de rasstandaard voor de Nederlandse witte bok is 90 cm en voor de Nubische bok 98 cm. Ondanks dat ze klein van stuk zijn, geven de geiten van het ras een degelijke hoeveelheid melk en staan ze ook bekend om de goede kwaliteit van de melk.

Foto: Windmill Farm Park

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief