Algemeen

Berggeiten vaak slachtoffer van lawines

Een recent onderzoek bekeek de impact van lawines op wilde dieren en dan vooral degene die het meeste risico lopen, zoals wilde berggeiten. De plotselinge sneeuwverschuivingen bleken een veel voorkomende doodsoorzaak te zijn voor berggeiten, met in een van de gebieden meer dan de helft van de overleden berggeiten als slachtoffer van een lawine.

Lawines zijn het gevolg van de plotselinge verplaatsing van sneeuw op een steil aflopend stuk van de berg. Over het algemeen is de sneeuw fataal voor zowel mens als dier door het gewicht of hoe diep zij onder de sneeuw terechtkomen. Berggeiten staan bekend om hun risicovol gedrag. Ze klimmen onder andere op steile rotsen zodat ze roofdieren kunnen vermijden en om de rotsen te likken voor zout en mineralen. Het klimgedrag zou volgens de onderzoekers voor een grotere kans zorgen dat de berggeiten het slachtoffer worden van een lawine.

17 jaar onderzoek

Het onderzoek werd gehouden door een team van biologen, specialisten in diergedrag en specialisten op het gebied van lawines. Zij hielden het onderzoek in de afgelopen zeventien jaar in de Amerikaanse staat Alaska, ten westen van Canada. De onderzoekers voorzagen in totaal 421 berggeiten in Alaska van een tracker over een periode van 17 jaar. Zij zochten overleden dieren op wanneer deze stopten zich voort te bewegen. Zo konden ze de doodsoorzaak vaststellen. Lawines bleken een veel voorkomende doodsoorzaak. In een van de regio’s was het zelfs de reden voor 65 procent van overleden berggeiten. In heel Alaska was het gemiddeld 8 procent, volgens de onderzoekers een beduidend percentage.

Bron: Phys.org

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief