Kennispartnerbericht van Agrifirm

Optimaliseer je ruwvoer tijdens uitdagend voorjaar

Wat een voorjaar! De een had de eerste snede half april al binnen en de ander kijkt ernaar uit om de drijfmest- of kunstmestbemesting eindelijk op het perceel te krijgen. Het liefst zonder schade aan de zode te veroorzaken. We zien grote verschillen tussen de percelen op het gebied van bemesten en het optimaliseren ervan tegen onkruid of verdichting. Waar doe je, in een uitdagend voorjaar, goed aan?

Pak nu je kans

Een ding is zeker: doe wat de draagkracht van je perceel toelaat. Als percelen (deels) klaar zijn voor bewerking, wacht dan niet tot later. Pak nu je kans! Elke dag, dat er niets gedaan wordt, resulteert in opbrengstverliezen. De korte periode van goed, warm weer zorgde voor velen voor voldoende draagkracht en de mogelijkheid om het gras droog te oogsten. Daardoor ontstaat de kans om een nieuwe start te maken voor een passende bemesting op vers gemaaide weides.

Gezien de weersverwachtingen kan het zijn dat veel gras pas medio mei geoogst kan worden. De meeste veehouders zullen dan weer vier weken wachten, voor het maaien van de tweede snede. Het gras schiet echter door tussen mei en half juni. Hierdoor veroudert het gras snel en verlies je veel kwaliteit en eiwit. Wij adviseren daarom om, ondanks de lagere opbrengst, de tweede snede uiterlijk in de eerste week van juni te doen. Daarmee ga je voor kwaliteit boven kwantiteit. De rest van het jaar zul je hiervan profiteren. Je komt dan niet in de knel met de graskwaliteit en de opbrengsten.

De Ruwvoerplus app kan je helpen

De natuur zorgt ervoor, dat het steeds moeilijker wordt om de steeds grotere oppervlakten in een keer te maaien. Maar ook de capaciteit van de loonwerker staat onder druk. Voor het behalen van succes is het belangrijk dat de snedes gesplist binnengehaald worden. De vraag naar maatwerk, lef en ondernemerschap wordt daardoor steeds belangrijker. Kies je voor het synchroon krijgen van je percelen of stap je over op meerdere oogstmomenten? Met andere woorden: kies je voor kwaliteit of voor gemak?

Om je te helpen bij het bepalen van de kwaliteit van je gras, is de Ruwvoer+ app beschikbaar. Je vindt in deze app veel informatie over ruwvoer en tips & tricks over het optimaliseren van je ruwvoerteelt. Zowel op het gebied van grasland als grasteelt en de bemesting van de oogst naar goed inkuilgewas. We adviseren je over de optimale conservering van je kuil, waardoor er meer voedingswaarde beschikbaar blijft. Goed ruwvoer zorgt voor gezonde dieren en daarmee verhoog je jouw melkopbrengst. Kijk voor meer informatie over de app op www.ruwvoerplus.nl/app

Wij wensen je veel succes met het verdere groeiseizoen. Neem vooral contact op als je vragen hebt of ondersteuning wilt. We komen graag langs voor een advies op maat.

Marco Schoenmakers
Adviseur Geiten
E: m.schoenmakers@agrifirm.com
T: 06 55 71 67 02

Bart Schoenmaker
Adviseur Geiten
E: b.schoenmakers@agrifirm.com
T: 06 50 62 27 85

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief