Kennispartnerbericht van Agrifirm

Proefstalstatus voor High Welfare Floor

Goed nieuws: ook het ministerie ziet kansen voor de High Welfare Floor. Sinds 14 februari heeft de High Welfare Floor de eerste twee beschikkingen binnen op de proefstalaanvragen voor de geitenhouderij.

De High Welfare Floor voor geiten, die Agrifirm, Exlan Advies en ID Agro uitgebreid onderzoeken, heeft een voorlopige emissiefactor toegekend gekregen van RVO. Deze innovatieve vloer heeft nu dus de officiële proefstalstatus. De voorlopige emissiefactor is 50%. “Dat is goed, maar nog niet genoeg”, vindt projectleider Elroy Vlemminx. “In onze metingen hebben we jaarrond een ammoniakreductie van 70% gezien, maar het ministerie houdt een veiligheidsmarge aan”, legt Vlemminx uit. Elroy verwacht dan ook dat uit de definitieve metingen een hogere reductie blijkt.

Beroep op Brabantse hardheidsclausule

Ondanks deze hoge verwachtingen neemt het projectteam geen risico en dient ze bij provincie Brabant een verzoek in om de hardheidsclausule toe te mogen passen. “Met deze clausule kunnen Brabantse geitenhouders, die 70% ammoniak moeten reduceren, de High Welfare Floor toch gebruiken als innovatief stalsysteem”, legt Elroy uit.

Ondertussen in de praktijk

Bij geitenhouder Maarten van Houtum is een pot voor 180 geiten ingericht met de High Welfare Floor. Na intensief en uitgebreid onderzoek blijkt het niet mogelijk om de vloer schoon te houden met een mestrobot. Het projectteam heeft daarom de vloer omgebouwd met een vaste mestschuif. De komende periode gaat het team dit machinaal schoonhouden van de vloer verder in de praktijk testen. Vier andere geitenhouders staan al vol enthousiasme klaar om vervolgens ook hun geitenstal om te bouwen, zodat de metingen op ammoniak, geur, fijnstof en methaan kunnen starten.

Lees meer over de High Welfare Floor.

Wil je weten wat dit voor jou als geitenhouder betekent? Neem dan gerust contact op met Elroy of zijn collega’s van Exlan Advies  via telefoon 088 488 29 29 of exlanadvies@agrifirm.com

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief