Kennispartnerbericht van Geiterij

Vliegenbestrijding, voor een gezondere veestapel

Met warm weer hebben we helaas ook weer last van veel vliegen. En dat is niet raar, want een vlieg kan wel 500 tot 1000 eitjes leggen. Zodra de temperatuur oploopt, groeien de eitjes uit tot maden en vliegen die in no-time voor een flinke vliegenoverlast zorgen.

Vliegen tasten niet alleen het dierwelzijn aan, maar veroorzaken ook economische schade. Een vlieg kan meer geld kosten dan u denkt. De onrust bij het melken en stress in de stal kan u een deel van uw melkopbrengst kosten. Als u hier niets aan doet, kan deze cyclus zich wel 10 tot 30 keer in het seizoen herhalen. En niet alleen dat. Ze verspreiden ook virussen, parasieten én bacteriën. Ze dragen ziektes over, zoals zomerwrang en mastitis. Knutten kunnen Blauwtong en Schmallenbergvirus overbrengen. Een goede insectenbestrijding kan dus veel problemen voorkomen. Het is daarom van groot belang om meteen met vliegenbestrijding te beginnen. Maar hoe zorgen we hiervoor?

Een adequate bestrijding is gericht op het voorkomen van vliegen. In een mum van tijd planten vliegen zich voort. Alleen vliegen bestrijden is dus niet voldoende. Een succesvolle bestrijdingsstrategie bestaat uit een combinatie van het bestrijden van maden, de stal- en de weidevlieg. Voor een grondige aanpak van zowel maden als vliegen heeft Geiterij diverse producten in haar assortiment.

Begin met controle op hygiëne. De vlieg heeft een sterke voorkeur voor voedsel, vocht en warmte. Denk daarbij aan mest- en voerresten. Verwijder deze broedplaatsen om de ontwikkeling van de vlieg te voorkomen.

Dan het belangrijkste: het bestrijden van de bron. Begin met de bestrijding van de maden, dan verdwijnt de rest van de cyclus vanzelf. Behandel hiervoor de randen van het hok met Neporex.

Bij bestrijding van volwassen vliegen bevelen wij Agita aan. Dit wordt op strijkplaten gestreken. Vervolgens kunt u dit ophangen op plekken waar veel vliegen zitten. Zijn er al veel vliegen? Gebruik dan K-Othrine. Om overlast tegen te gaan, moet u dit elke 6 tot 8 weken herhalen.

Geiterij
Over Geiterij
Geiterij is een jong dynamisch bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in de melkgeitenhouderij. Met onze concepten ‘Verzorging’, ‘Voeding’ en ‘Gewassen’ leveren we een bijdrage aan gezonde melkgeiten met een efficiënte productie.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief