Kennispartnerbericht van Speerstra

Welke maatregelen nemen tegen hittestress

Bij temperaturen boven de 23 graden met een hoge luchtvochtigheid zal een geit hittestress ervaren. Geiten reageren op hittestress door hun warmteproductie te verminderen. De warmteproductie wordt voornamelijk gestimuleerd door de fermentatie van ruwvoeders. Een geit gaat dus minder ruwvoer vreten, zodat er minder warmte vrijkomt in de pens. Vaak worden de krachtvoeders (mits mogelijk) tijdens deze hittestress periodes wel opgegeten/uitgeselecteerd. In krachtvoerrijke rantsoenen kan dit mogelijk leiden tot pensverzuring.

En ander belangrijk punt is de wateropname. Een geit drinkt ongeveer 7 tot 10% van haar lichaamsgewicht, dus 4,5 tot 7 liter/dag. Zeker in warme periodes is voldoende vers drinkwater een absolute vereiste. Ten tweede is het belangrijk om goed te ventileren en om de potstal voor hitteperiodes uit te mesten, er komt veel warmte vanuit de pot.

Qua voeding maatregelen kan men denken aan het voeren van een buffer tegen de mogelijke pensverzuring. Een andere optie om de ds-afname aan te vullen, met energie waar geen fermentatiewarmte bij vrij komt. Een geit zal tijdens een verminderde opname wel proberen om de melkproductie op peil te houden. Dit gaan ze in eerste instantie doen door de glucogene aminozuren (bouwstoffen voor eiwitten) af te breken in de darmen. Deze worden vervolgens omgezet in energie. Hierdoor zal er in eerste instantie een daling zijn in het melkeiwit maar wordt de productie wel deels behouden. Duurt deze hitte periode langer, of is het een op één stapeling van meerder periodes achter elkaar, zal een geit haar eigen lichaamsvetten gaan gebruiken om de melkproductie te behouden.

Een manier om de energie van het rantsoen te verhogen zonder dat het invloed heeft op de penspH kan zijn door het voeren van pensbestendige vetzuren of coated sugar aan het basisrantsoen toe te voegen.

BergaFat is een 100% plantaardige vetbron, geproduceerd uit palmolie. Dit product levert veel energie (3.900 VEM per kg). De C16:0 vetzuren worden goed verteerd en rechtstreeks naar melkvet omgezet. Bij de vertering van vet komt geen fermentatiewarmte vrij. BergaFat wordt ook wel een “koude” energiebron wordt genoemd. Mede hierdoor is het een uitermate geschikt product tijdens hittestress. De verminderde voederopname wordt dan gedeeltelijk gecompenseerd. BergaFat draagt hierdoor bij aan de mindering van conditieverlies tijdens deze stressmomenten.

Coated sugar is een energieproduct dat gecoat is met pensbestendig vet. Hierdoor komt er geen fermentatiewarmte vrij in de pens maar geeft het wel veel extra energie op darmniveau (2.400 VEM per kg product).

Het advies is om tijdens hittestress 40-100 gram (geldt voor beide producten) per geit per dag te voeren, hierdoor wordt de (deels) verminderde opname gecompenseerd.

Voor meer informatie over BergaFat kunt u vrijblijvend contact opnemen met Speerstra Feed Ingredients op 0514-569001 of via mail@speerstra.com / www.speerstra.com

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief