Gezondheid

Ruiming bedrijf Belfeld opgeschort

De geiten op het bedrijf van Stef Smits in Belfeld (Limburg) worden voorlopig niet geruimd. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven gaf de geitenhouder in een kort geding gelijk; de beschikbare resultaten van het tankmelkonderzoek zijn onvoldoende basis voor een officiële vaststelling van besmetting met Q-koorts.
De geitenhouder liet melkmonsters door verschillende laboratoria testen. Van het ene laboratorium verkreeg hij een positief resultaat, anderen antwoordden dat er geen Q-koorts in de  monsters aanwezig was. 
Als nader onderzoek voldoende bewijs levert, kan het ministerie van Landbouw de rechter om een nieuw oordeel vragen.
Het bedrijf in Belfeld telt in totaal 2.700 geiten, waarvan er vele honderden gedood zouden moeten worden. De ruiming stond voor deze week gepland.
De exacte motivering van de rechter komt maandag beschikbaar. Het is voor het eerst dat het College van Beroep een geitenhouder in het gelijk stelt. In vier eerdere zaken over ruimingen kreeg het ministerie gelijk.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief