Gezondheid

CVI werkt aan vaccin Rift Valley

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) werkt aan de ontwikkeling van een vaccin ter bestrijding van Riftdalkoortsvirus (Rift Valley Fever Virus, FVFV) bij dieren. Het is een van de uitgebreide onderzoeksprogramma’s die het instituut heeft lopen naar opkomende zoönosen; ook Q-koorts en toxoplasmose vallen hier bijvoorbeeld onder.
Het CVI vindt dergelijk onderzoek belangrijk omdat ongeveer 75 procent van de nieuw opkomende infectieziekten zoönotisch is. RVFV wordt overgebracht door muggen die voorkomen in Afrika, Amerika en Europa. Een RVFV-infectie in mensen verloopt in het merendeel van de gevallen met lichte griepachtige verschijnselen. In volwassen runderen, schapen en geiten leidt een RVFV-infectie in 10 tot 20 procent van de gevallen tot de dood. In jonge dieren kan dit percentage oplopen tot 100 procent. De ernstige vorm gaat gepaard met bloedingen en hoge koorts. Daarnaast veroorzaakt het virus in drachtige dieren massaal abortus. Het verspreidingsgebied van RVFV is tot nu toe beperkt gebleven tot Afrika en het Arabische schiereiland. De muggen die het virus in deze gebieden verspreiden, komen echter ook voor in (West)-Europa en (Noord-)Amerika. Dit verklaart de toenemende zorg dat dit virus zich naar Europa verspreidt.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief