Management

Geiten hebben geen voorkeur voor zandstal

Na een praktijkproef bij biologische geitenhouders Jan en Aafke van Tilburg in Oude Tonge is gebleken dat geiten geen specifieke voorkeur hebben voor een zandstal. Dat concludeert het Louis Bolk Instituut.
Als in de wei een berg zand ligt, liggen de geiten daar volgens het instituut graag bovenop. Ook is er onderzocht of zand iets kan betekenen als bodembedekking in een geitenstal. Dat is niet alleen onderzocht vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, maar zand als bodembedekking kan ook de kosten voor strooisel en de hoeveelheid stof in de stal verminderen. Ook kan het volgens de onderzoekers een oplossing zijn voor het scheiden van urine en feces.

Stevige zandlaag

De eerste ervaring was dat de geiten vrijwel niet in het losse zand wilden gaan liggen. Toen het zand na een tijdje was bedekt met een droge mestlaag, gingen ze er wel mondjesmaat in liggen. De onderzoekers hadden het idee dat de geiten in de koude omstandigheden de voorkeur geven aan stro.
In het vroege voorjaar is nog fijner zand in de pot gebracht met het idee dat dit beter wordt aangelopen. Maar in juli 2013 kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de geiten nagenoeg niet in het zand willen liggen en dat er ook nog geen urine uit het zand was doorgelekt. De geiten gaan pas liggen als er een stevige en bij voorkeur droge, harde laag zand ligt.
Alle resultaten van het onderzoek, zijn te vinden in de presentatie van het Louis Bolk Instituut.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief