Gezondheid

Klimschuilknabbelruif en schuurwand voor geiten

De biologische melkgeiten van de familie Tuenter in het Groningse Westerlee eten hooi uit een klimschuilknabbelruif en laten zich borstelen door een schuurwand van 15 meter lang. Zo kunnen de geiten meer hun natuurlijk gedrag vertonen.
De klimschuilknabbelruif is 5 meter lang en ongeveer 3 meter hoog. Bovenin de ruif kan een baal hooi geplaatst worden. Het dier kan erop klimmen en knabbelen aan het hooi alsof het een struik is omdat de geit wat achterover staat. Onder de ruif is ruimte om te schuilen. De dieren blijken deze mogelijkheden ook zo te benutten. Er is haast geen verspilling van hooi door morsen. De ruif is middels lepelgaten met de palletvorken aan een verreiker of voorlader te verplaatsen.

Schuurwand 15 meter

De schuurwand is een 15 meter lange baan van een soort ‘kunstgras’ dat tegen de muur bevestigd is. De geiten kunnen zich daar aan schuren. Voordeel van de schuurwand ten opzicht van roterende borstels is dat het geen stroom vraagt. De lengte van het ‘kunstgras’ is dusdanig dat de geiten het niet kapot kauwen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief