Melken | Melkprijs

ABN AMRO: alleen Nederlandse geitenmelkproductie groeit

Nederland heeft een bescheiden geitenstapel, maar is door de hoge productiviteit qua melkproductie de vierde speler in de EU. En het enige land dat structurele groei vertoont. Dat staat te lezen in een rapport over geitenzuivel dat ABN AMRO vandaag uitbracht.
Volgens een raming van de bank groeide de geitenzuivelproductie in Nederland in 2014 met 12 procent tot 267 miljoen kilogram. Het aantal geiten nam met 6,7 procent toe en de melkproductie per geit met ruim 5 procent. Daarentegen daalt de productie in belangrijke Europese geitenzuivellanden, ondanks de hoge melkprijs. In 2014 daalde de Europese geitenstapel met 1,9 procent. Na jaren van daling stabiliseerde vorig jaar de melkaanvoer van de belangrijkste producent Frankrijk. De daling daar is mede veroorzaakt door beëindiging van de Franse premie op het houden van geiten en door de vergrijzende beroepsbevolking die stopt met hun bedrijven. Ook bieden akkerbouwgewassen de afgelopen jaren een aantrekkelijk alternatief voor Franse producenten.
De Nederlandse gangbare geit op een professioneel bedrijf produceert meer dan 1.100 kilogram melk per jaar. Gemiddeld ligt de productie in Nederland op 900 kilogram, zo staat in het rapport te lezen. De Franse soortgenoot produceert 550 en in Griekenland ligt de productie op 120 kilogram per dier per jaar.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
MelkenMelkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief