Algemeen

Doetie Trinks wint Griene Tsiis Contest met geitenkaas

Doetie Trinks uit Jubbega heeft op 19 juni met haar kaas Tûne Roazemaryn de Griene Tsiis Contest gewonnen. Aan deze wedstrijd om de beste en lekkerste griene tsiis (groene kaas) van Friesland deden elf kaasmakers mee.

De kaaswedstrijd was onderdeel van de grote openluchtvoorstelling over de beruchte Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier die 500 jaar geleden met zijn rebellenleger in opstand kwam tegen de bezetters van Friesland. Een beroemde uitspraak van Grutte Pier is: ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries!’, waarmee hij Hollanders van de Friezen wist te scheiden. Was je een Hollander, dan werd je onverbiddelijk overboord gegooid of – erger nog – onthoofd.

Vakjury en publieksjury

Op 19 juni kwamen nazaten van Grutte Pier bijeen op de Grutte Pier Famyljedei in Kimswerd, waar de strijder werd geboren. Nadat een vakjury vijf kazen had genomineerd , mocht een publieksjury bestaande uit 25 nazaten van Grutte Pier de beslissende stem uitbrengen. De geitenkaas van Doetie Trinks kwam als lekkerste naar voren. Op de tweede plaats eindigde Nils Koster van Vlieland met zijn Zeewierkaas. Marrit Schakel van Buorkerij Bûtenverwachting in Hoogmade werd derde.

Natuurgerijpte korst met rozemarijn

Doetie Trinks begon vijf jaar geleden met het houden van zes Toggenburger-geitenlammetjes. Nu melkt ze 28 geiten. Van de melk van deze dieren maakt ze kaas. De griene tsiis van Doetie is een rauwmelkse geitenkaas met natuurgerijpte korst met rozemarijn. Er is geen recept van griene tsiis, vertelt Doetie, iedere kaasmaker maakt het op zijn of haar eigen manier. “Niemand weet hoe de kaas werd gemaakt in de tijd van Grutte Pier.”
Doetie maakt ook andere halfharde kaas: de Tûne Poer (naturel smaak) en Tûne Time (met tijm) (tûne is het Friese woord voor ton, de kazen zijn tonvormig), en zachte rauwmelkse geitenkaasjes: Lytse Witte (klein zacht witschimmelkaasje), Swarte Toer (piramidevormig kaasje met witschimmel en as) en Grutte Grize (zacht kaasje met brieachtig witschimmel en as). “Er is veel belangstelling voor de kaasjes, in de regio, maar ze gaan ook naar Amsterdam.”

doetie-trinks

Foto: Doetie Trinks

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief