Algemeen

Eerste Nationaal Geiten Event positief ontvangen

De eerste editie van het Nationaal Geiten Event dat afgelopen zaterdag in de IJsselhallen werd georganiseerd, is geslaagd. 1.106 bezoekers, zowel geitenhouders en geitenfokkers als belangstellenden, bezochten het Event. Bekijk hier een sfeerverslag van de dag.

De bezoekers zagen op de expo nieuwtjes voorbij komen van bedrijven werkzaam in de geitensector. Zo onthulde Fullwood haar nieuwe melkmachine en kon Sieplo een voermachine laten zien die sinds kort op een geitenbedrijf aan het werk is.
Sprekers op het symposium brachten een scala aan onderwerpen voor het voetlicht; melktechniek, darmgezondheid, sociale media, marketing, duurzaamheid van de geitensector en het samenspel tussen voer, boer en vee. Professor Bas Haring bracht met zijn verhaal een kwinkslag, en had ondertussen toch een serieuze ondertoon. Hij vindt het een fout in de samenleving dat cola duurder is dan melk, volgens hem zijn geiten net filosofen omdat ze nieuwsgierige dwarsliggers zijn, en lijken baasjes nou op hun geiten of is het andersom?
Op het familieplein vonden geitenkaasjes, geitenworst en andere producten met een link naar de geit, gretig aftrek.

Kampioenen
Ander onderdeel van het Nationaal Geiten Event 2016 was de Landelijke Geitenkeuring. 300 geiten werden hier door speciaal daarvoor opgeleide keurmeesters, beoordeeld. Aan het einde van de dag werd het Witte lam Liesje 92 van familie Koekkoek (Lemelerveld, Ov) uitgeroepen tot mooiste lam van Nederland. Kampioensgeit van het land is ook van het Witte ras; Merilla Maaike Z42760 van familie Meekma (Deinum, Fr).
Tijdens het Event werd ook de Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Geitenhouders Jan en Aafke van Tilburg (Oude Tonge, ZH) wonnen deze prijs omdat de geiten op hun bedrijf het oudst zijn op het moment dat ze van het bedrijf worden afgevoerd, namelijk 6 jaar en 6 maanden.

De organisatie (Stichting Landelijke Geitenkeuring, LTO en vakblad Geitenhouderij) kijkt terug op een geslaagde dag en denkt na over het organiseren van een volgende editie van het Nationaal Geiten Event.

 

 

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief