Algemeen

‘Geiten kunnen gezelschapsdier worden’

Nieuw onderzoek toont aan dat geiten in staat zijn om op dezelfde wijze te communiceren met mensen als andere gedomesticeerde dieren, zoals honden. Dat meldt de wetenschappelijk nieuwssite scientias.com.

Wetenschappers trekken de conclusie op basis van een experiment. Tijdens dit experiment moesten geiten een deksel van een doos tillen om iets lekkers te bemachtigen. De geiten hadden al snel door wat er van ze werd verwacht. Aan het einde van het experiment zorgden de onderzoekers er echter voor dat het lekkers onmogelijk te bemachtigen viel en keken wat de geiten deden.

Focus

Zodra het de geiten niet lukte om het lekkers te verkrijgen, richtten ze hun blik op een onderzoeker die dichtbij stond. Soms stond die onderzoeker met het gezicht naar de geiten toe, soms met de rug. Wanneer de onderzoeker met het gezicht naar de geiten toe stond, keken de geiten eerder, vaker en langer naar de onderzoekers als ze het lekkers niet konden bemachtigen.

Bewijs

“Geiten staren op dezelfde manier naar mensen als honden doen wanneer ze iets lekkers willen wat buiten hun bereik is,” vertelt onderzoeker Christian Nawroth. “Onze resultaten zijn sterk bewijs voor complexe communicatie gericht op mensen van een soort die eigenlijk alleen gedomesticeerd werd voor de landbouw en toch overeenkomsten vertoont met dieren waarmee gefokt werd om er huisdieren of werkdieren van te maken, zoals honden en paarden.” Het onderzoek suggereert dan ook dat het domesticeren van dieren een veel grotere impact heeft op de communicatie tussen mens en dier dan eerder werd aangenomen. (Scientias.com)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief