Voeren

Lely Vector voor geitenhouderij

Het Lely Vector automatisch voersysteem is er nu ook voor de melkgeitenhouderij. Het automatisch voersysteem voert de dieren naar behoefte, meerdere keren per dag. De voersensor meet de actuele voerhoogte en begint pas met voeren als er vraag is.

Er is volgens Lely al enige tijd interesse vanuit de geitenmarkt naar het Vector systeem. Daarom is de fabrikant anderhalf jaar geleden begonnen met aanpassingen aan het systeem voor melkkoeien naar melkgeiten. Het voersysteem is de afgelopen tijd op verschillende bedrijven getest.

“Vaak kleine verse porties voeren geeft een aanzienlijke stijging in voeropname. Het voer is altijd smakelijk doordat de Vector vaak voert”, aldus Willem Groeneveld, biologische geitenhouder te Rhenoy. “Dit resulteert ook in minder selectie aan het voerhek doordat er de hele dag aanbod is. Het lijkt erop dat door de kleine porties voer in combinatie met de juiste structuur van het voer de dieren minder selecteren en dus minder  risico lopen op verzuring.” Geitenhouder Henri Drost uit Lunteren geeft aan dat het makkelijk is om per groep te sturen met voer. “In samenwerking met de voerleverancier mag het geen excuus meer zijn om geen voerverandering te maken.”

Groeneveld houdt biologische geiten en hierdoor moeten de geiten toegang hebben tot de weide. “De Vector werkt goed in combinatie met weidegang. Hij voert op hoogte en begint pas met nieuw voer als er vraag is.” De Vector werkt met een voerhoogte sensor, komt de voerhoogte onder deze millimeters, dan gaat de Vector opnieuw voeren.

Vector melkgeitenhouderij (1)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief