Lammeren | Management

LTO en NGZO komen met bokjesplan

De Nederlandse Geitenzuivelorganisatie (NGZO) en de vakgroep Melkgeitenhouderij van LTO Nederland hebben een plan van aanpak geschreven voor het welzijn van geitenbokjes. In dat plan staat onder andere dat de melkgeitenhouder verantwoordelijk en aanspreekbaar is voor de uitval tot 21 dagen van alle lammeren.

De doelstelling is om het welzijn van alle geitenlammeren naar een hoger niveau te brengen. “Wij willen het sterftepercentage terugbrengen. De bovengrens van de huidige sterfte op de 70 procent best presterende melkleverende bedrijven wordt de norm en die ligt op maximaal 9,3 procent in 2020. En als de geitenhouder te hoog zit, moet hij samen met zijn dierenarts een plan van aanpak maken en uitvoeren”, zegt voorzitter van de LTO-vakgroep Jos Tolboom.

Geitenhouders kunnen blijven kiezen uit verschillende afzetkanalen voor de jonge geitenbokjes: afmesten op gespecialiseerde bedrijven, (zelf) afmesten op het melkgeitenbedrijf, of de bokjes bestemmen voor de petfoodindustrie. Ook het vinden van nieuwe afzetkanalen blijft een optie.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief