Melken

Mekkerhof in werking

Mekkerhof, het innovatiecentrum voor geiten, draait. Eigenaren Erik Reefhuis en Hendrik Jan Evers, beide werkzaam bij GIJS, startten dit bedrijf met 1.000 melkgeiten in Holten uit passie voor voeren en voor geiten. Bedrijfsleiders zijn Bjorn en Joyce Loman.

Naast dat dit bedrijf een ‘gewoon’ boerenbedrijf is dat rendabel moet zijn, heeft de Mekkerhof nog twee doelen: het opzetten van een kenniscentrum voor geiten waar middels onderzoek en dataverzameling veel informatie wordt vergaard, en het ondersteunen van het imago van de geitensector middels het openstellen van het bedrijf voor bezoekers.

Het bedrijf
De 850 geiten die nu aan de melk zijn, worden gemolken in een 2×50 zij-aan-zij melkstal.
Het rantsoen bestaat uit krachtvoer en ruwvoer dat van de 22 hectare komt die de Mekkerhof huurt. Er zijn 2 potten langs de zijkanten van de stal en een brede pot in het midden. In die brede pot staan op dit moment 2 krachtvoerboxen die de Mekkerhof samen met Hanskamp uit Doetinchem en Dedden uit Willemsoord ontwikkelt. Reefhuis: “We willen toe naar restloos voeren. Als de camera in de box ziet dat een geit niet meer eet, stopt de box met voeren.” Als de boxen goed werken, zullen er meer geïnstalleerd worden.
De stal is geïsoleerd en volledig gesloten; er heerst onderdruk. “We hebben gekozen voor een dichte stal met het oog op de onderzoeken die hier plaatsvinden. Je wilt de omstandigheden zo constant mogelijk houden zodat resultaten en onderzoeken beter vergelijkbaar zijn”, aldus Reefhuis.

Onderzoek
GIJS zal zelf onderzoek doen op de Mekkerhof, maar op dit moment is er vooral aanvraag van derden. Er is al gestart met een onderzoek (vanuit een andere partij) naar het grootbrengen van bokjes op verschillende melkpoeders, en op de percelen rondom de stal zijn verschillende soorten graszaad ingezaaid en wordt gekeken hoe de geiten reageren op verschillende kwaliteiten ruwvoer.

Op 22 en 23 juni houdt de Mekkerhof open dagen.
Wil je meer weten, lees dan het artikel in Geitenhouderij 3 van 2018, die op 22 juni verschijnt.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief