Gezondheid | Lammeren

Lammeren tellen beperkt uitval en gezondheidsproblemen

Het tellen van lammeren kan uitval en gezondheidsproblemen beperken, dat zeggen Anne-Riet Boerenkamp van InsoGoat en Lonneke Delhaes van Capralon in de nieuwste uitgave van vakblad Geitenhouderij.

Het risico op problemen rondom aflammeren neemt toe naarmate het aantal lammeren dat de geit draagt hoger is. Over het algemeen zijn de problemen bij melkgeiten die drachtig zijn van drie of meer lammeren direct of indirect te herleiden naar een energietekort. Dit kan zich uiten vóór aflammeren (slepende melkziekte), maar ook zeker nog daarna (baarmoederontsteking, aan de nageboorte blijven staan en andere aandoeningen die veroorzaakt worden door verminderde afweer).

Uit praktijkcijfers die InsoGoat de laatste jaren verzameld heeft, blijkt dat geiten met drie of meer lammeren een ruim twee keer zo grote kans op baarmoederontsteking hebben en een ruim drie keer zo grote kans op uitval ten opzichte van geiten met één of twee lammeren. De grootste winst is te behalen bij het voorkomen van een energietekort bij de geiten met drie of meer lammeren. Maar meer voer in hoogdrachtige geiten krijgen is nog niet zo gemakkelijk. Toch kunnen we wel iets doen als we weten hoeveel lammeren verwacht worden. Wat we kunnen doen en hoe dat in z’n werk gaat is te lezen in vakblad Geitenhouderij.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief