Gezondheid

Voorlopig geen leverbot

De Werkgroep Leverbotprognose verwacht de komende maanden geen leverbotbesmettingen. Dat staat in de voorlopige leverbotprognose voor het najaar 2019.

In heel Nederland is het verschil tussen de hoeveelheid gevallen neerslag en de berekende verdamping niet genoeg om het grondwaterpeil aan te vullen. Dit is al twee zomers op rij het geval. Door de droogte die hiervan het gevolg is komen nog nauwelijks leverbotslakken voor. Daarom is de kans op een leverbotbesmetting zeer klein, aldus de werkgroep.

Alleen behandelen als diagnose is bevestigd

Op laaggelegen weilanden en in gebieden met een verhoogd grondwaterpeil is een besmetting wel mogelijk. Het is beter om dergelijke percelen nu niet meer te laten beweiden. Behandeling is alleen nodig als een infectie is bevestigd.
Eind november komt de werkgroep met een definitieve prognose. Tot dat moment is het advies om alleen te behandelen als een diagnose is bevestigd.

In het Dierziekten-ABC van Veearts.nl staat meer informatie over Leverbot.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief