Algemeen | Fokkerij

Op bezoek bij Costa Kabrita

Ad en Marie-Louise Nelen runnen in het Brabantse Huijbergen een geitenhouderij en een camping. In 1994 is het bedrijf omgeschakeld van melkkoeien naar geiten. Nu worden er 450 geiten gemolken en is het in het kampeerseizoen een drukte van belang.

De stal van de familie Nelen is in 2001 gebouwd en is 50 bij 26 meter. De melkput voor in de stal is een 2×30 rapid exit van Boumatic waar Nelen in z’n eentje de geiten binnen twee uur kan melken. In elk van de vier potten lopen 120 geiten. “Om het overzicht te bewaren zitten alle drachtige geiten in één pot. Op dit moment zijn er 30 oudere geiten drachtig en 120 jaarlingen”, vertelt Ad Nelen.

Duurzaamheid

De fokkerij staat bij Nelen hoog in het vaandel. “In het verleden maakten we bij een gebrek aan goede Nederlandse bokken gebruik van bokken uit Frankrijk. Toen hadden we wel eens problemen met de kwaliteit van de uiers. Sinds we Nederlandse bokken gebruiken hebben we daar geen last meer van en hebben we een flinke stap gezet in duurzaamheid. Gemiddeld hadden we in de afgelopen vijf jaar 1,6 lactaties met een gemiddelde levensproductie bij afvoer van 5.986 kg melk met 4,07 procent eiwit en 3,52 procent vet. We doen aan duurmelken, dus met deze cijfers zijn we tevreden.”

Benieuwd naar de volledige reportage? Je leest het in de komende uitgave van vakblad Geitenhouderij.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
AlgemeenFokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief