Algemeen | Voeren

Drie vragen aan Ruud Donderwinkel, Gebrs. Fuite

Een aantal graskuilen is dit voorjaar niet onder de beste weersomstandigheden gemaakt. Hoe is de kwaliteit van de ruwvoeropbrengsten tot nu toe?

“Er is dit jaar een enorme verscheidenheid aan kwaliteit gras onder het plastic gekomen. De eerste kuilen zijn begin mei al gemaakt waarbij de kwaliteit vooral bestond uit jong, smakelijk gras met een laag ruw eiwit gehalte. Door het groeizame weer hebben velen de gok gewaagd om rondom Hemelvaartsdag te maaien, en dit leverde afhankelijk van de lokale buien wisselende kwaliteiten op met over het algemeen vochtige kuilen. Zolang deze maar friszuur zijn kan het prima voer zijn, maar er komen ook natte kuilen voor die niet goed geconserveerd zijn (bijvoorbeeld door hoge nitraat waardes) en daardoor een risico op bijvoorbeeld listeria met zich meebrengen. Het merendeel van het gras is echter de laatste week ingekuild/gebaald. Dat waren mega-opbrengsten die door het mooie weer goed binnen kwamen. De kwaliteit zal wat gewoner zijn, maar zeker niet slecht. Ik denk dat het gezond voer voor de geiten is waar met de juiste aanvulling in het rantsoen goed op te melken moet zijn.”

Wat adviseer je geitenhouders die deze kuilen/balen hebben?

“Probeer de volgende snedes rekening te houden met datgene wat tot nu toe is gewonnen. Ik bedoel daarmee te zeggen dat na een natte eerste snede, de volgende snede liefst wat droger mag zijn en vice versa, en tegenover een grovere, drogere kuil mag best wat jonger, sneller gras gewonnen worden. Op deze manier kan een kwalitatief constantere samenstelling van het rantsoen ontstaan waarop de geiten beter kunnen presteren.”

Wat verwacht je van de ruwvoeropbrengsten verderop in dit jaar?

“Ondanks dat het een laat en koud voorjaar was is het met name de laatste weken enorm groeizaam geweest. Maar er zijn grote verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land;  waar het zuiden het regenwater nog lang goed kon gebruiken smeekte het noorden al een tijdje om droog weer. Toch denk ik dat de opbrengsten dit jaar vrij gemiddeld zullen uitkomen al heb ik geen glazen bol.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
AlgemeenVoeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief