Algemeen | Melkprijs

Drie vragen aan Martin Willig, directeur finance bij Henri Willig

Een deskundigenpanel stelt de geitenmelkprijs voor de komende 10 jaar gemiddeld op 61 euro per 100 kg melk.
Wat vind je van die prijs? Is die volgens jou realistisch? 
“De afgelopen jaren zijn de prijzen gestabiliseerd op een hoog niveau. De markt lijkt redelijk in balans. Zolang dat zo blijft dan lijkt die prijs wel realistisch. De producten gaan de hele wereld over, daar heb je niet altijd invloed op de situatie in betreffende landen.”

Waar kijk jij naar bij het vaststellen van de uitbetalingsprijs? Speelt deze geschatte prijs van het deskundigenpanel daarbij een rol?
“Wij produceren harde geitenkaas en in die markt proberen we de maximale verkoopprijs te realiseren. Vraag en aanbod hebben nog steeds grote invloed op deze prijzen. Vaak zie je dat bij grote vraag en weinig aanbod de melkprijs ook mee stijgt en vice versa. Er zit echter wel een maximum aan de verkoopprijs van geitenkaas, op een gegeven moment stopt de consument met kopen. We kijken vooral naar de markt, de prijs van het deskundigenpanel zien we meer als meerjarige trend.”

Hoe verwacht jij dat de geitenmelkprijs zich tot 2031 zal ontwikkelen?
“De geitenmelkmarkt is volwassen geworden na een groot aantal jaren van hele lage prijzen en grote schommelingen. Het is nu zaak om verder te professionaliseren zodat we niet terugvallen. Daarbij spelen het voorkomen van dierziektes, maximaliseren van diergezondheid en duurzaamheid een cruciale rol om ook de consument enthousiast te houden over geitenmelkproducten. Als dan ook de wereldpolitiek rustig blijft dan hebben we tot 2031 een heel mooi vooruitzicht.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief