Voeren

Geitenhouders telen zonnebloemen om krachtvoer te besparen

Melkgeitenhouders Rob en Gijs van Rooij uit Drunen telen dit jaar voor het eerst zonnebloemen voor hun dieren. Daardoor hoeven ze minder krachtvoer aan te kopen, vertellen vader en zoon in het Brabants Dagblad.

Het gaat om de zonnebloempitten, die worden straks door het rantsoen voor de circa 1.300 melkgeiten gemengd. Maar als het niet lukt om alleen de pitten te oogsten, wordt de plant geoogst tot op één meter hoogte. Het veld zonnebloemen beslaat 4,5 hectare.

De familie Van Rooij heeft ook al ervaring met het telen van tarwe en veldbonen voor de geiten. Ook dachten ze aan voederbietenteelt. “Maar die moet je wassen. En het voordeel van zonnebloemen is dat ze op arme grond goed groeien. Ze hebben weinig bemesting nodig.”

Volgens Rob van Rooij verhogen de zonnebloempitten het vetgehalte in de melk. “De kwaliteit gaat dus omhoog”, zo zegt hij in de krant.

Foto: Facebook Geitenbedrijf van Rooij

 

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief