Gezondheid

RIVM: Q-koortspatiënten niet vaker of ernstiger ziek door coronavirus

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen die eerder Q-koorts hadden vaker of ernstiger ziek werden door het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Uit het onderzoek blijkt dat een positieve test op het coronavirus tijdens de eerste golf van de coronaepidemie vaker werd vastgesteld bij mensen in het oosten van Noord-Brabant die eerder Q-koorts hadden. Veel mensen die eerder Q-koorts hadden, hebben een of meer onderliggende aandoeningen. Hierdoor zijn zij in het begin van de epidemie mogelijk vaker getest op het coronavirus. De testcapaciteit was toen nog beperkt en vooral mensen met onderliggende ziektes en aandoeningen werden toen getest. Door vaker te testen is waarschijnlijk ook vaker het coronavirus vastgesteld.

Vanaf juni 2020 kon iedereen zich met (milde) klachten laten testen. Daarna zag het RIVM niet meer dat een positieve test vaker voorkwam bij mensen die eerder Q-koorts hadden.

Niet ernstiger ziek

Volgens het RIVM zijn er ook geen aanwijzingen dat mensen die eerder Q-koorts hadden ernstiger ziek worden van het coronavirus. Ook bij patiënten die zo ziek waren dat ze naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis moesten, bleek COVID-19 niet ernstiger te verlopen bij mensen die eerder Q-koorts hadden.

Het RIVM heeft het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met het Nivel, de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hart voor Brabant en het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ziekenhuis Bernhoven.

Luchtkwaliteit

Het RIVM onderzoekt nog of er een verband is tussen luchtkwaliteit en COVID-19 in heel Nederland. Er is hierbij aandacht voor verschillende oorzaken van luchtverontreiniging. De resultaten hiervan verwacht het RIVM in 2023.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief