Gezondheid

Melken voor Morgen: gebruik van natuurlijke middelen

Kruiden en natuurlijke middelen bieden een breder handelingsperspectief om de gezondheid van geiten te ondersteunen. Dat vindt Gerdien Kleijer, verbonden aan het platform Natuurlijke Veehouderij en sprekers tijdens Melken voor Morgen – geitenhouderij.

 

Sinds deze zomer is er de Groene Middelen Lijst voor geiten, waarop natuurlijke middelen genoemd worden die alle geitenhouders in mogen zetten. Volgens Kleijer een grote stap in haar missie om zowel bij veehouders als bij dierenartsen onder de aandacht te krijgen dat kruiden en natuurlijke middelen een interessante manier zijn om dieren gezond te houden. “Dieren zijn zelf nog altijd gewend om plantjes op te zoeken. En een drachtige geit eet andere planten dan haar niet-drachtige kuddegenoten.”

Kleijer is ook voorstander van een soort natuurlijk BedrijfsBehandelPlan. “Zo’n plan kan handvatten bieden als het licht ontspoort, een soort voortraject voordat het echt misgaat. Zo kun je bij een licht gezwollen uier of een vlokje in de melk uiermint en Pyrogenium inzetten, wat vaker uitmelken en zo de echte ontsteking voorkomen. En alleen als het echt niet gaat, zet je antibiotica in.”

Deze en meer tips over de inzet van natuurlijke middelen geeft Kleijer tijdens Melken voor Morgen – geitenhouderij. Meld je hier aan.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief