Algemeen

‘Hansketien moet verhuizen’

Het biologisch-dynamisch geitenbedrijf en kaasmakerij Hansketien moet gaan verhuizen. De eigenaars zien geen mogelijkheid om op de huidige plek in het Drentse Mantinge te blijven, zo laten zij weten.

Voornaamste reden voor de eigenaars Liesbeth Brands-Hospers en Monique Hospers-Brands om te stoppen in Mantinge en elders een locatie te zoeken, is het ‘financieel beleid en starre eigen belangen van enkele hypotheekverstrekkers’, schrijven zij in een bericht. Brands-Hospers zegt: “Het is niet onze keus om op deze locatie te stoppen. We hopen dat er perspectief komt.”
In 2018 namen Liesbeth en Monique Hansketien over. “Destijds is de financiering van de overname breed gedragen door mensen die wilden staan voor het ideaal van het zoeken naar nieuwe wegen voor de financiering van de landbouw”, aldus Brands-Hospers. Middels een crowdfundingsactie hielpen veel mensen om de grond, waarvan de prijzen niet in verhouding staan tot de landbouwkundige waarde, vrij te kopen.

Pijn in het hart

De grond en de gebouwen zijn ondertussen verkocht, en over een jaar moeten ook de gehoornde geiten en de eigenaars weg van deze locatie. “Hansketien past naadloos in het mooie Drentse landschap én in een landbouwbeleid dat duurzaamheid en biodiversiteit voor nu en voor volgende generaties centraal stelt. Met pijn in het hart nemen we afscheid.”
In het komende jaar zoeken de eigenaars naar een andere locatie. Ondertussen blijven ze wel produceren en blijven de kaasjes in de winkels liggen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief